Galat-ı Meşru Adına
Nedir bu Galat-ı Meşru?
Öncellikle şu iki deyimle başlamak istiyoruz:
Galat-ı meşhur lügat-i fasihten evladır. Anlamı; bilenen yanlış bilinmeyen doğrudan iyidir.
Ve
Galat-ı meşhur zamanla galat-ı meşru olur. Anlamı; bilinen yanlış zamanla kabul gören yanlış olur.
Bilinen yanlışın gördüğü haksız ilgi ve bilinmeyen doğrunun uğradığı hazin son… Osmanlıca birer deyim olmaktan çok ötedir bu sözler. Günümüze bakan yüzleriyle farklı bir bakış açısı, bir başka pencere sunmaktadırlar bize. Günümüzde artık pek çok farklı uyarıcıya maruz kalmanın etkisiyle edindiğimiz bilgilerin ne kadar doğru ya da yanlış olduğunu sorgulama fırsatımız olmuyor. Bunun neticesinde, çok hızlı bir şekilde yanlış ve eksik bilgiler yayılarak bilgi kirliliği meydana geliyor. Bu bizim üretmek ve paylaşmak konusunda ne kadar istekli olduğumuzu gösterse de bir başka açıdan bilgiye olan açlığımızı baltalıyor. Tüm bu yanlış bilgilerin arasından doğru olanları ayıklamaya çalışmak ve bunu süratle yapmak gitgide daha zor oluyor.
Bu nedenle artık bilginin itibar görmesi için doğru olması gerekmiyor daha da kötüsü uyum sağlamakta gecikeni de affetmiyor. Bilginin güç olduğu kadar yük olduğu çağımızda bir hastalık hali olarak herkes kendi doğrusunu savunuyor. Çağımızın bu hızı ne yazık ki değişmek için zamana ihtiyacı olan resmi kurumları da etkiliyor. Her alanda neyin doğru olduğunu ve kimin doğru söylediğini bilmek dahası bunları tescil etmek zorunda kalıyorlar. Yanlış olduğu halde doğru olarak tescil edilen doğrular ise toplumsal huzuru tehdit ediyor.
Bunları düzeltmesi gereken uzman kişilere ve sahip çıkması geren biz gençlere çok büyük işler düşüyor. Gelecek nesil bizleriz; onu yaşayacak ve sonrakilere devredecek.
Galat-ı Meşru...
Hiç yorum yok: